Εκδήλωση του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών στην Αγία Παρασκευή

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή των συμπατριωτών και επισκεπτών – φίλων του Συνδέσμου μας πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου από Αγ. Παρασκευή Λαγκαδίων η προγραμματισμένη από το Δ.Σ. εκδήλωση. 5 χορευτικά σύνολα από τις 5 πόλεις της Πελοποννήσου παρουσίασαν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας στο πολυπληθές κοινό την ιστορία, τις παραδόσεις, εν τέλει τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Η άψογη παρουσία των πολυπληθών χορευτικών συνόλων και η άρτια οργάνωση της εκδήλωσης από την κα Άννα Ανδρουτσοπούλου, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου μας και υπεύθυνη των πολιτιστικού τμήματος του Συνδέσμου μας καθήλωσαν τους συμπατριώτες και φίλους, προσφέροντάς τους ένα μουσικοχορευτικό θέαμα ιδιαίτερης ποιότητας και ευαισθησίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 20.30 μ.μ. (στο Δημοτικό χώρο του γηπέδου της Αγ. Παρασκευής) με ορχηστρικά του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Σαλέα) ενώ ταυτόχρονα υπήρχε προβολή video σε γιγαντοοθόνη με θέμα τα Λαγκάδια (παραγωγή της ΕΡΤ).

Στις 21.00 ξεκίνησε η εκδήλωση με την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κα Άννα Ανδρουτσοπούλου να καλωσορίζει τους συμπατριώτες και φίλους.

Μετά το καλωσόρισμα – χαιρετισμό της Αντιπροέδρου εκλήθη στο βήμα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ο οποίος απηύθυνε με τη σειρά του (εκ μέρος του Δ.Σ.) σύντομο χαιρετισμό οι οποίοι δημοσιεύονται παρακάτω:

Χαιρετισμός – Καλωσόρισμα της Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας Κας Άννας Ανδρουτσοπούλου.

«Αγαπητοί συμπατριώτες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και φίλοι. Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη συγκίνηση και χαρά σε αυτόν το χώρο όπου τα τελευταία 43 έτη ως προσκυνητές του τόπου μας συναντιόμαστε και ταξιδεύουμε στον χρόνο, μέσα από τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τα τραγούδια και τους χορούς μας.

Εύχομαι η σημερινή μας συνάντηση, το σημερινό μας ταξίδι να ανταποκριθεί στις υψηλές μας προσδοκίες και να σας προσφέρει πνευματική ανάταση και αισιοδοξία».

Χαιρετισμός Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

«Αγαπητοί συμπατριώτες – ισσες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και φίλοι προσκυνητές, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση. Μια εκδήλωση που φιλοδοξεί να εμπλουτίσει και ενδυναμώσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 43 έτη σε αυτόν τον χώρο της Αγ. Παρασκευής Λαγκαδίων.

Είναι γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας, η επαρχία μας και βεβαίως τα Λαγκάδια προσπαθούν να μείνουν όρθια στον γενικότερο ξεπεσμό του κόσμου. Αποστολή μας, αποστολή του Συνδέσμου μας, είναι η μετουσίωση της ασχήμιας και της εξαχρείωσης σε ομορφιά και πολιτισμό, διαδίδοντας και προβάλλοντας την ιστορία, τις παραδόσεις και τα ήθη της πατρίδας μας. Διατηρούμε αγιάτρευτη την αγωνία για τον τόπο μας και υπερήφανοι για την καταγωγή μας, συνεχίζουμε μια πατριωτική προσπάθεια 118 ετών. Συνεχίζουμε παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες μια πατριωτική προσπάθεια εδώ, στον τόπο γεννήσεως και καταγωγής μας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Χρ. Νικήτα (Στρατολάτη) τότε Γ.Γ. του Συνδέσμου μας.

Κυρίες και κύριοι, Λαγκαδινές και Λαγκαδινοί, αγαπητοί επισκέπτες, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας για τη ομόφωνη στήριξή τους, την κα Άννα Ανδρουτσοπούλου για την οργάνωση – υλοποίηση της σημερινής μας εκδήλωσης, την περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Γορτυνίας, την Αντιδήμαρχο κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου και τον μουσικό κ. Κώστα Παυλόπουλο, τους οποίους θεωρούμε συνεργάτες και φίλους του Συνδέσμου μας για την αρωγή και στήριξη της προσπάθειάς μας. Όρθιοι λοιπόν αντιπαλεύουμε τη πολιτιστική εξαχρείωση και την περιρρέουσα απαισιοδοξία με χορούς και τραγούδια της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ. για την παρουσία σας, η οποία εμψυχώνει και ενθαρρύνει το έργο μας. Καλώ την Αντιπρόεδρο και υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος του Συνδέσμου μας κα Άννα Ανδρουτσοπούλου στο βήμα για την παρουσίαση της εκδήλωσης. Νάστε καλά»!

Ακολούθως ο κ. Κώστας Παυλόπουλος (Δ/ντής του καλλιτεχνικού προγράμματος) συνοδευόμενος από τους εξαίρετους μουσικούς αδελφούς Φιλιππίδη (κλαρίνο – βιολί) καλωσόρισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο με τα τραγούδια του «ανοίγοντας» ουσιαστικά την εκδήλωση.

Με τη σειρά που εμφανίστηκαν επί σκηνής, ακολούθησαν και χόρεψαν χορούς από τα Επτάνησα το Λύκειο Άργους, από τη Φλώρινα το Λύκειο Κιάτου, από την Τζιά και την Κύθνο το Λύκειο Πύργου, από την Ανατολική Ρωμυλία ο χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκέπης Καλαβρύτων και τέλος το Λύκειο Τρίπολης έκλεισε την εκδήλωση με Αρκαδικούς χορούς. Τα χορευτικά σύνολα προλόγισε – παρουσίασε με μοναδικό τρόπο η Oργανωτική υπεύθυνη Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Το καταπληκτικό φινάλε της εκδήλωσης, όπου όλα τα μουσικά σύνολα (με περισσότερους των 90 χορευτών) έγιναν «ένα» μεταξύ τους και με τον κόσμο χορεύοντας και τραγουδώντας επισφράγισε με ιδανικό τρόπο την εκδήλωση αυτή του Συνδέσμου μας.

Αξιοσημείωτη η παρουσία σε ειδικό πάγκο, στην είσοδο του γηπέδου της συμπατριώτισσάς μας κας Mαρίας Σταυροπούλου (μαζί με την Γ.Γ. του Συνδέσμου μας κα Γ. Μαυρίδου), όπου παρουσιάστηκε στους προσερχομένους το βιβλίο «Ψάχνοντας ανθρώπους».

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας συγχαίρει (και μέσω της «Ηχούς») την υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος κα Άννα Ανδρουτσοπούλου για την άψογη προετοιμασία, οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης. Επίσης ευχαριστεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Γορτυνίας, την κα Μαρία Διαμαντοπούλου, τον κ. Κώστα Παυλόπουλο και τους εξαίρετους μουσικούς που «έντυσαν» μουσικά την εκδήλωση. Χωρίς τη συμμετοχή και στήριξη των φορέων αυτών και την ουσιαστική αρωγή τους η εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η άμεση ανταπόκριση των 5 χορευτικών συνόλων από 5 πόλεις της Πελοποννήσου στην πρόσκληση του Συνδέσμου μας και οι εξαιρετική παρουσία τους, τιμά τον Σύνδεσμό μας, τα Λαγκάδια και επιβραβεύει τις προσδοκίες και τους στόχους μας. Ευχαριστούμε τα Λύκεια Ελληνίδων και τον Χορευτικό Όμιλο Σκεπαστού Καλαβρύτων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σύνδεσμό μας προσέφερε δείπνο σε χορευτές και μουσικούς που αφιλοκερδώς συμμετείχαν και μόχθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσής μας, ανταποκρινόμενοι με συνέπεια στην πρόσκλησή μας.

O Σύνδεσμος των εν Αττική Λαγκαδινών συνεργαζόμενος με τους τοπικούς φορείς και με προσωπικότητες θα συνεχίσει και στο μέλλον να λειτουργεί προάγοντας πολιτιστικές αξίες του τόπου μας και όχι μόνο.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου