Πρόσκληση – Εκδήλωση αφιερωμένη στον “Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Λαγκαδίων”

Πρόσκληση εκδήλωσης του Συνδέσμου των Εν Αττική Λαγκαδινών αφιερωμένη στον “Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Λαγκαδίων” για την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών. Ώρα προσέλευσης 11:00
Με αφορμη τα 100 χρονια απο την Μικρασιατικη καταστροφη,που συντέλεσε στην ίδρυση του ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ, παρουσιαζουμε (για πρωτη φορα) μέσω αυτης της εκδήλωσης, στους συμπατριωτες,μελη,φιλους και τους αποφοιτους του ιστορικού ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ, το μοναδικο έργο και τους πρωτοπορους αυτης της αξιομνημονευτης προσπαθειας. που στόχευε στην λειτουργια και συνεχή αναβαθμιση της εκπαιδευσης των νέων Λαγκαδινων μαθητων.Απαραιτητο εφόδιο για το μέλλον, η γνώση της ιστοριας του τοπου μας.!
Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακούσουμε σπουδαία τραγούδια απο την υπέροχη τραγουδοποιό Βασιλική Καρακώστα μαζί με την ορχήστρα της.
Σας περιμένουμε όλους τους φίλους Λαγκαδινούς και όχι μόνο.

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Χτύπησε σε όλα τα σχολεία το κουδούνι – ” κάλεσμα ” στην μάθηση και την πρόοδο.
100χρονια πριν (το 1922) αυτό το κουδούνι δεν χτύπησε σε πολλά σχολεία της πατρίδας μας καθώς η Πολιτεία αδυνατούσε να εξασφαλίσει την λειτουργία τους .
Μεταξύ αυτών και το Γυμνάσιο -Λύκειο Λαγκαδιων. Τότε μια μικρή ομάδα πνευματικών συμπατριωτών μας , ενεργοποιούνται και με την υλική στήριξη της πλειοψηφίας των Λαγκαδινών (περίπου 3.500 κάτοικοι) επιτυγχάνουν την ομαλή λειτουργία του Σχολείου ( για το σχολ. έτος 1922-23) ιδίοις εξόδοις.
Ο ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ τον οποίον ιδρύουν τότε συνεχίζει να υπάρχει προσφέροντας τεράστιο έργο στους μαθητές Γυμνασίου -Λυκείου Λαγκαδιων μέχρι το 1960.
Το 1932 τιμάται για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.